עין ורד

 

בלב השרון, הרחק משאונם של הכבישים, כמו מנותק, מסרב להשתתף במרוץ, שוכן מושב עין ורד.
את הבאים באביב, מקביל ניחוח עז של פריחות הדרים, תזכורת לימים אחרים שכמעט עברו מן העולם, ממש כמו עצי הפרדס הנכחדים.
עין ורד הוקם בשנת 1929 על ידי קבוצת חלוצים מהעלייה ה-3, מרביתם ממזרח אירופה, שבאו לשממה להגשים את חזון הפרחת הארץ. כל משפחה קבלה שטח של 4 דונם סמוך לבית ועוד 7 דונם של פרדס. שטח האדמה שסביב הבית נועד לשמש משק עזר, וממנו באה כל פרנסתה של המשפחה.

 192_2.0.1

193_2.1

אביו של אמנון, שלום בן נחמן ובלומה וייסבורד, נולד בשנת 1902 בכפר ליד סוסנקה ברוסיה הלבנה. גניה-זהבה אמו, בת משה ומרים חייקין נולדה בשנת 1904 בעיר בריאנסק ברוסיה הלבנה. שניהם למדו בעיר מינסק ועסקו בפעילות ציונית במסגרת תנועת הנוער "החבר". שלום נתפס ע"י המשטרה החשאית הסובייטית בשל עיסוקו בהוראת עברית, ספריו הוחרמו והוא נעצר. עקב פעילותם הציונית, גורשו השניים מרוסיה והגיעו לפלסטינה בשנת 1924.
הם הצטרפו להכשרה במושב בית עובד, מקום בו היה ריכוז של חלוצים מתנועת "החבר", ועבדו בפרדסי נס-ציונה.

דרכוני שלום וגניה מרוסיה הלבנה

התחנה הבאה הייתה מנחמיה. באותה תקופה שלום עבד כמנהל חשבונות אצל רוטנברג בתחנת החשמל שהוקמה בנהריים.

343_2.3

345_2.5

344_2.4

348_2.9

עזבו את מנחמיה, עברו לעפולה ועבדו בסלילת כביש עפולה-נצרת. בנוסף לעבודתם בכביש, עבד שלום כמורה לעברית וגניה הייתה פעילה במועצת הפועלות. בשנת 1926 נולד לזוג בנם הבכור אבנר. כשהגיעה שעתה של גניה ללדת, הוא הובלה בעגלה, רתומה לחמור, לבית החולים הקטן שהיה בקיבוץ עין חרוד.
בשנת 1929 עלו על הקרקע במושב עין ורד.

349_2.7

346_2.6

הוריו של אמנון, גניה-זהבה (לבית חייקין) ושלום לא היו חקלאים בנשמתם ובוודאי לא בהכשרתם.שלום היה איש ספר, בוגר אוניברסיטה, שלא הסתדר כל כך עם עבודת האדמה. גניה, הייתה אישה משכילה ודומיננטית אשר ניהלה את המשק.
אבא שלום, לבית ויסבורד, החליט לעברת את שם משפחתו וחיפש שם שיזכיר את המקור. לבן. בסופו של דבר, העלו חיפושיו כי בתנ"ך נזכר שבט הליבני, ומשם מקור השם החדש.

347_2.8